SLOVENSKO : Nová košická stanica čoskoro realitou?

24.03.2011 15:30

 
 














 

 

railpage.net - Nová košická stanica čoskoro realitou? - Slovensko - Novinky
 
Hlavné menu
Login
Anketa
Plánujete sa počas tohto roka zúčastniť niektorej z akcií venovaných železničnej histórií (nostalgické jazdy či prehliadky historických rušňov)?
áno, mám v pláne niekoľko takýchto podujatí
áno, jednej akcie sa určite zúčastním
nie, nezúčastním sa
ešte nie som rozhodnutý
Počítadlo
Nové foto
Fotky, ktoré ...
NOVINKY
Slovensko : Nová košická stanica čoskoro realitou?
Autor: administrator, pridané 16.02.2011 Správy od toho istého autora


O kompletnej rekonštrukcii železničnej stanice Košice sa rozpráva už roky, no doposiaľ sa podarilo zrekonštruovať len prvé nástupište, priestory bývalej staničnej reštaurácie s bufetom na prízemí, osadiť moderné dvere na fotobunku a prilákať pár slušných nájomcov ako je obchodný reťazec Lidl či moderne vybavená reštaurácia na poschodí. V druhej etape modernizácie by podľa zástupkyne riaditeľa pre komunikáciu Dani Hurtovej v súvislosti s integrovanou dopravou mali pribudnúť parkoviská, rôzne služby pre cestujúcich či spojenie železničnej stanice s MHD a autobusovou stanicou, čo je však finančne veľmi náročné.



Projekt „Moderná stanica“

Železnice Slovenskej republiky 5. augusta 2009, odštartovali projekt „Moderná stanica“, ktorý má za cieľ obnovu vybraných železničných staníc v spolupráci so súkromnými partnermi.

V prvej etape tohto železničného projektu, ktorý ocenia najmä cestujúci boli vybrané tieto stanice:

1. ŽST Bratislava Nové Mesto
2. ŽST Prievidza
3. ŽST Trenčín
4. ŽST Žilina


Základné informácie k projektu:

Cieľom projektu je prispieť k zvýšeniu kultúry cestovania, komfortu a bezpečnosti cestujúcej verejnosti a návštevníkov železničných staníc, t. j.:

- zabezpečiť revitalizáciu a modernizáciu železničných staníc
- priblížiť sa európskemu štandardu v oblasti komfortu poskytovaných služieb cestujúcim
- ponúknuť lepšie služby svojim hlavným obchodným partnerom - dopravcom v osobnej a nákladnej železničnej doprave a skvalitniť službu verejnosti, zákazníkovi, na základe čoho bude možné očakávať vyšší záujem o železničnú prepravu a sprievodne i zvýšenú návštevnosť v objektoch železničných staníc

- zároveň poskytnúť kultúrnejšie a príjemnejšie prostredie širokej cestujúcej verejnosti
- oživiť prostredie železničných staníc tak v interiéroch ako aj exteriéroch a predstaničných priestoroch
- podporiť rozvoj podnikateľských aktivít v priestoroch staníc, s využitím spravidla vynikajúcej polohovej renty týchto nehnuteľností a vysokej koncentrácie potenciálnych zákazníkov

- lepšie využitie priestorov
- zníženie nákladov na údržbu a prevádzku železničných staníc


Stanica, ktorá vzíde z projektu by mala byť miestom, v ktorom sa podarí spojiť čo najkomfortnejšie cestovanie s maximálnym využitím času stráveného čakaním na železničné spojenia prostredníctvom adekvátneho kultúrno-spoločenského vyžitia a služieb. Našou ambíciou je, aby sa moderné železničné stanice stali aj miestom stretnutí a príjemne stráveného času.
Myšlienka projektu Moderná stanica, revitalizácie železničných staníc, vznikla na pôde ŽSR ešte na začiatku roku 2007, ale finálne rozhodnutie realizovať obnovu železničných staníc pomocou súkromného kapitálu padlo až na základe výsledkov dôslednej právnej a ekonomickej analýzy podmienok uskutočnenia takéhoto projektu. Po rozhodnutí nasledovala niekoľkomesačná prípravná fáza, ktorá mala za cieľ zabezpečiť podmienky pre vyhlásenie verejných obchodných súťaží na obnovu vybraných staníc. Súťažiť sa bude prostredníctvom piatich parametrov, pričom najdôležitejším bude celková výška preinvestovaných prostriedkov.
Súkromní partneri by sa v rámci projektu Moderná stanica mali zaviazať vykonať obnovu železničných staníc prostredníctvom investícií, pričom ako protihodnotu za vynaložené investície získajú od ŽSR právo dlhodobo užívať komerčné priestory v rámci revitalizovanej stanice. ŽSR nebudú investorom projektu. Medzi primátormi dotknutých miest a ŽSR prebieha intenzívna komunikácia s cieľom dosiahnuť čo najlepšiu spoluprácu, aby boli zabezpečené požiadavky všetkých dotknutých strán tak, aby nové stanice boli prínosom nielen pre cestujúcu verejnosť ale aj pre mestá a ich obyvateľov.
V závislosti od úspechu projektu by sa tento model obnovy staníc mohol v budúcnosti uplatniť aj pri ďalších železničných staniciach.


813.001 počas prezentačných jázd do rušňového depa a späť pri príležitosti už každoročného podujatia s názvom : prebúdzanie Katky. Košice, 21.04.2007. Autor: Peťo Dirga

Prečo nebola košická stanica zahrnutá do tohto revitalizačného projektu? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Rekonštrukcia tejto stanice sa začala už v roku 2007 a v tejto dobe sa pripravuje len jej druhá etapa.





Žst. Košice 14 augusta 2008. Autor: Honza Groh.



Zatiaľ sa však o rekonštrukcii stále len hovorí. "Momentálne prebiehajú rokovania o konečnom znení revitalizačnej zmluvy. Súčasná kríza limituje záujem developerov či nájomcov o revitalizáciu staníc a tiež ochotu bankového sektora financovať tieto projekty," uvádza zástupkyňa riaditeľa pre komunikáciu Dana Hurtová pre denník Korzár.

ŽSR plánujú rekonštrukciu prenajatých priestorov v železničnej stanici. Po jej rekonštrukcii by mali prísť na rad v rámci ďalšej etapy aj nástupištia, koľajiská a podchody.

Zásadnou zmenou bude vybudovanie ďalších ostrovných nástupíšť, čím sa zruší kolízny prístup cestujúcich k vlakom na vzdialenejšie nástupištia od budovy. Podchody sa predĺžia až k novovzniknutému nástupišťu 4 s riešením bezbariérového prístupu imobilných cestujúcich výťahmi k nástupištiam č. 2, 3 a 4. Odhadované náklady na stavbu nástupíšť a podchodov sú 349 miliónov eur.

Prepojenie oboch staníc
Opýtali sme sa teda, aké zmeny sú v priestoroch stanice plánované. Hovorí sa totiž, že by mala zmeniť celkový vzhľad a v súvislosti s integrovanou dopravou by mali pribudnúť parkoviská, hotel či rôzne služby pre cestujúcich.

"Pripravuje sa celková modernizácia prevádzkových priestorov, komerčnej časti a spoločných priestorov pre cestujúcu verejnosť. Súčasťou bude aj prepojenie s autobusovou stanicou. Definitívna podoba bude známa po uzavretí zmluvy a schválení projektu príslušným stavebným úradom," vraví D. Hurtová.

Zaujímavé je, že pôvodne, keď sa táto budova projektovala, nemala byť postavená tak, ako stojí, ale kolmo na trať. Tým mal byť zabezpečený prístup k mestskej hromadnej doprave suchou nohou. Pred vyše 30 rokmi ale došlo k paradoxnej situácii. Boli tam dva veľké zákonom chranené kanadské javory. Ochranári ich nedovolili vyrúbať. Keď sa však začala stavať stanica, aj tak vyschli. Teraz je teda potrebné priestor, aj v spolupráci a tímom, podieľajúcim sa na projekte integrovanej dopravy, upraviť do podoby, aby sa ľudia vedeli dostať k spojom MHD či Eurobusu bez toho, aby v prípade zlého počasia zmokli. Na to sú však potrebné milióny eur.


Rekonštrukcia bude prebiehať pod záštitou spoločnosti Achiles Slovakia s.r.o. , ktorá verejnosti ponúka tieto vizualizácie:




















Niečo viac z histórie košickej stanice z rail.sk
Achiles Slovakia s.r.o.
Zdroje informácií:
Korzár, ŽSR.


Pripravil tvorivý tím railpage.net

Foto © 2011 Honza Groh, Ľuboš Dirga a Peťo Dirga

  
Za obsah komentárov redakcia nezodpovedá. Komentáre sa nemusia zhodovať s názormi redakcie.
Autor Text
350.016-2
Príspevkov: 28
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
Najviac sa mi páči predposledná fotka... všetko pekné nové, len PRAGOTRON zostal
Na pamiatku
Zaslaný: 17.02.2011 17:14  
362.005
Spolupracovník
Príspevkov: 3381
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
Urobiť zo železničnej stanice obchodné centrum je podľa mňa nie veľmi dobrý nápad. Ešte cestujúci zabudnú, že vôbec majú cestovať a nie nakupovať hlúposti, ktoré im vôbec k životu netreba!
Nevidím tam nikde čakáreň pre cestujúcich, pokladne a informačné centrum na úrovni s možnosťou pripojenia na internet WiFi.
Ten pragotron tam nemá chybu!!! To bude asi nejaká vylepšená verzia z roku 2010.

Z vonku sa mi vzhľad páči, isto to bude príjemné oživenie! To by aj stačilo. Neplatené veľkokapacitné podzemné parkovisko je teda samozrejmosťou.
Do Košíc už necestujem tak často, no už niekoľko rokov je to tam na trošku lepšej úrovni, odkedy zrekonštruovali priestory reštaurácie. Taktiež obchod LIDL nie je od veci!
Keď v texte vidím slovíčko integrovaná doprava, od šťastia dostávam chuť na 1-2-3 poldeci...
Zaslaný: 17.02.2011 16:31  
Pozor.Vlak
Príspevkov: 1976
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
Ich finde es sehr gut, wenn man nicht nur im Stadtzentrum modernisierungen durchführt, sondern auch dem Bahnhof ein neues Aussehen gibt. Der bisherige Bahnhof Kosice ist für Touristen kein Vorzeige Objekt der wunderschönen Altstadt von Kosice.
I think it's very good to not only carries out modernization in the city center, but also gives the station a new look. The former station Kosice is not a tourist showpiece of the beautiful old town of Kosice.
Myslím, že je veľmi dobrý nielen vykonáva modernizáciu v centre mesta, ale aj dáva na stanici nový vzhľad. Bývalá stanica Košice nie je turistická ukážka krásneho starého mesta Košice.
Zaslaný: 17.02.2011 15:21   Zmenený: 17.02.2011 15:23
pospec
Príspevkov: 777
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
Nepřeháníte to tady trochu s rasismem a xenofobií?
Zaslaný: 17.02.2011 09:51  
Johndos
Príspevkov: 222
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
mozno z tej stanice bude taky maly Berlin kde tiez vlaky jazdia ako keby v nakupnom stredisku. Horsie tie narodnosti....
Zaslaný: 16.02.2011 23:48  
montoya
Príspevkov: 2558
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
Nikde sa nebojím na stanici tak ako v Košiciach. Tašku s notebookom a foťák v brašni čo najbližšie k telu. Najviac sa mi páči, že policajti stáli vždy hore na balkóne a len sa prizerali, akí sú kakaovníci doterní
Zaslaný: 16.02.2011 14:13  
kosican85
Príspevkov: 10
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
len pár týždňov dozadu bol s pani hovorkyňou rozhovor v korzári,a tam spomínala že prepojenie železničnej stanice s autobusovou zatiaľ nechystajú,ja pochybujem že vôbec bude..dizajn je tiež oničom,ale stále lepšie ako v terajšom stave..a kakaovníkov,tých neodpratajú,ak teraz príde policajt a vyženie ich a oni sú naspäť ani nie o 2 minúty,tak nezbavia sa ich ani potom bohužial..ale hlavne nech sa poponáhľajú s tými nástupišťami a výťahmi pre hendikepovaných
Zaslaný: 16.02.2011 12:11  
neandertal
Príspevkov: 121
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
Skúsenosť hovorí, že k takýmto správam treba byť značne skeptický. A najmä vo vzťahu k železnici na východnom Slovensku. Čoskoro tu znamená niekoľko desaťročí - ak vôbec. Ak vezmeme do úvahy finančnú situáciu na Slovensku a obvzvlášť na všetkých zložkách sústavne upadajúcej železnice, dostávame sa do ríše snov. Ak osobná železničná doprava na Slovensku prežije, možno sa toho dnešné deti dožijú. Ak nie, možno budú aspoň nostalgicky spomínať.
Zaslaný: 16.02.2011 12:07  
peto5o
Šéfredaktor
Príspevkov: 4277
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
Quasimodo

Možno plánujú aj úschovňu .
Zaslaný: 16.02.2011 09:56  
Quasimodo
Príspevkov: 1
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
Mna by zaujimalo, kam daju tych ciganov a bezdakov...ked to bude taketo honosne...
Zaslaný: 16.02.2011 09:39  
mirec77
Príspevkov: 7
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
To ani nevyzerá ako stanica ale ako nákupné centrum A najviac som sa zasmial na tých starých komunistických pragotronoch na predposlednom obrázku
Zaslaný: 16.02.2011 09:24  
montoya
Príspevkov: 2558
 Re: Nová košická stanica čoskoro realitou?
Škoda, že do majstrovstiev sveta v hokeji sa to už nestíha, údajne iba upracú stanice.

To budú mať košickí cigáni čo kradnúť keď tam spravia toľko obchodov
Zaslaný: 16.02.2011 05:13  
Aktuálne fotografie
Určite navštívte
Aktuálny stav
Kalendár

máj 2011
Add event Pridať udalosť