Z Košíc vypravili ďalší poschodový elektrický vlak

09.09.2011 13:59

 

 

Alžbeta na košickej stanici.

Alžbeta na košickej stanici.

Foto: TASR/František Iván

KOŠICE. V poradí už štvrtú elektrickú poschodovú jednotku predstavila dnes Železničná spoločnosť Slovensko v Košiciach. K trom starším sestrám Kataríne, Lucii a Terézii pribudla tak Alžbeta, ktorá na svojej prvej ceste do Prešova dostala požehnanie od košického pomocného biskupa Mons. Stanislava Stolárika.

Minister dopravy Ján Figeľ označil pomenovanie novej vlakovej súpravy za symbolické. Alžbeta je patrónka Košíc a pomáhala a slúžila chudobným a chorým. Verím, že aj tento vlak bude slúžiť všetkým, aj tým, ktorým hovoríme hendikepovaní, povedal Figeľ.

Dodal, že v rokoch 2011 až 2013 začne po Slovensku jazdiť 32 nových vlakových jednotiek. Desať z nich je tohto typu elektrické poschodové jednotky, ďalšie, podobného typu, budú prevádzkované od budúceho týždňa a od októbra prídu na Slovensku vyrobené dieselové motorové jednotky, ktorých bude spolu dvanásť, doplnil minister.

Spresnil, že tento projekt je spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu a Európskej únie a čiastočne aj z prostriedkov spoločnosti ZSSK. Považujem to za nevyhnutnú súčasť celkovej revitalizácie železničnej dopravy, ktorá znamená reálne investície ako do tratí, tak do vozidiel, zdôraznil Figeľ.

 

autor: TASR

VIDEO

Z Košíc vypravili ďalší poschodový elektrický vlak

 

Riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Pavol Kravec pripomenul, že elektrické poschodové vlaky spĺňajú všetky podmienky na cestovanie 21. storočia. Sociálne zázemie a kultúra cestovania je neporovnateľná s tým, čo tu doteraz jazdilo, vyhlásil.

Minister potom ocenil prítomnosť budúcich železničiarov zo stredných odborných dopravných škôl. Moderné vlaky, ktoré pritiahnu viac cestujúcich na tento ekologický a bezpečný druh dopravy, sú pre budúcich železničiarov nádejou na stabilné a atraktívne zamestnanie, prihovoril sa im Figeľ.

Cena jednej elektrickej poschodovej jednotky je 9,6 milióna eur a jej výrobcom je spoločnosť Škoda Vagónka Ostrava.

Alžbeta dnes absolvovala prvú prezentačnú jazdu na trati Košice - Prešov a následne sa za účasti ministra konala vo vestibule železničnej stanice Prešov slávnostná svätá omša a požehnanie reliéfu svätej Kataríny - patrónky železničiarov.