Cestujúcim z omeškaných vlakov železnice vrátia cestovné

10.10.2011 15:48

 

Spoločnosť sa rozhodla, že nad rámec prepravného poriadku uzná vrátenie peňazí.

TRENČÍN, 10.10.2011 15:14 | TV Markíza, TASR / aktualizované

Strhnuté trakčné vedenie bolo príčinou toho, že tisícky ľudí zostali v nedeľu večer uväznení na trati medzi Bratislavou a Košicami bez toho, aby vedeli, čo s nimi bude ďalej a ako sa prepravia tam, kam potrebovali.

 

Vlaky meškali dlhé hodiny
Vlaky meškali dlhé hodiny.
(Foto: TV Markíza)

 

Majú nárok na odškodné?

Ako pre TVNOVINY dnes povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK) Alexander Buzinkay, podľa prepravného poriadku nemajú cestujúci nárok na odškodné, keďže sa nehoda nestala ich vinou.

Vedenie spoločnosti sa napokon rozhodlo, že nad rámec prepravného poriadku uzná vrátenie cestovného, vrátane IC poplatku a storna každému, kto sa relevantným dokladom preukáže, že bol v zmeškaných vlakoch.

Urobiť tak môže do konca týždňa vo všetkých pokladniciach a zákazníckych centrách ZSSK alebo písomne v sídle firmy.

Vodič zostal v šoku

 

Nehoda na železnici zastavila všetky vlaky
Panika vo vlaku hustla, ľudia mali kúpené aj letenky z Viedne.
(Foto: Peter Malý)
Nehoda sa stala na priecestí v Trenčianskych Bohuslaviciach o 17.25 h. Prechádzajúce nákladné auto – žeriav strhlo trakčné vedenie.

 

Auto malo vysunuté zdvíhacie zariadenie, do trakčného vedenia sa doslova zamotalo, vyvrátilo stožiar trakčného vedenia a poškodilo rahno priecestného zabezpečovacieho zariadenia.

Udalosť sa zaobišla bez zranení, vodič auta bol z udalosti v šoku, informovala hovorkyňa železníc Martina Pavlíková. Až takmer do polnoci bola úplne paralyzovaná železničná doprava v úseku Trenčianske Bohuslavice – Nové Mesto nad Váhom. Škoda sa odhaduje na 20-tisíc eur.

Hodiny strávené vo vlakoch

Práce na odstránení pokračovali až do skorých ranných hodín. Prvú traťovú koľaj sa podarilo sprejazdniť krátko pred polnocou, druhú o 2.42 h. 

Pre cestujúcu verejnosť bola zabezpečená náhradná autobusová doprava – šesť autobusov, ktoré však vzhľadom na najfrekventovanejší čas nestíhali. Momentálne je doprava v úseku zabezpečená plynule, opravy však pokračujú.

Strhnuté trolejové vedenie obmedzilo spolu 16 vlakov. Šesť vlakov železničiari na trase z východného Slovenska do Bratislavy a späť nevypravili vôbec. Ďalších desať rýchlikov, IC vlakov a osobných vlakov meškalo aj niekoľko hodín. Najdlhšie meškanie trvalo 394 minút.

Stanica plná nešťastných cestujúcich

 

Na stanici v Trenčína čakali tisícky ľudí
Na stanici v Trenčíne čakali tisícky ľudí.
(Foto: TV Markíza)
Rozhorčení čitatelia nám napísali svoje pocity aj na adresu somreporter@markiza.sk.

 

Čitateľ Peter Malý cestoval rýchlikom z Košíc do Bratislavy, ktorý meškal viac ako 165 minút. "Na stanici v Trenčíne bol totálny chaos. Hodinu sme stáli na stanici, po hodine k nám pribudli ďalšie dva vlaky z Košíc a IC Chopok,"opisuje svoj zážitok.

"Zahlásili, že si máme vystúpiť a ďalej pôjdeme autobusmi. Pred stanicou čakalo možno 2 000 ľudí, ktorí nevedeli absolútne nič," poznamenal.

Peter sa sťažoval aj na zlú informovanosť. "Ľudia začali brať taxíky za 70 eur do Bratislavy, bolo tam veľmi veľa ľudí, čo mali lety z Viedne a panika hustla. Po 20.00 h prišli pre ľudí z môjho IC prvé autobusy. Viezlo sa v nich 100 až 150 ľudí, no ako dobytok."

A na záver si neodpustil aj odkaz pre vedenie železníc. "Za toto platíme za IC, za dezinformácie a aj avizované zvýšenie cestovného v najbližšom období. Humus, hnus, fuj," dodal.

Nefunkčné toalety, prázdne bufety

"V reštauračnom vozni nie je nič jesť, toalety sa nedajú používať," posťažoval sa ďalší cestujúci Peter. "Záchod na železničnej stanici v Margecanoch nefungoval. Bola to čistá pohroma," napísal nám Jozef Slabý.

Ako pre TVNOVINY povedala kamarátka jednej z cestujúcich, situácia bola nezvládnutá. Jej priateľka cestovala s dvomi malými deťmi, tri hodiny čakali a nemohli ísť ani na toaletu.

 

 

 
Vlaky hodiny meškali, cestujúci zúrili

Fotogaléria (4)